Vad är ett intelligent hem?

 
PDF Skriv ut E-post
Smart House Design

                                                  

Vad är ett intelligent hem - Smart Hus?

Ett intelligent hus är en bekväm och trygg bostad. Focus ligger på  säkerhet, komfort, miljö och ekonomi. Vi  installerar ett system som gör bostaden bekväm och trygg. Inne och utebelysning, värme, ventilation, larm och elektriska apparater kan programmeras efter dina behov.
Det kan handla om funktioner som "God natt-huset knapp" som släcker all belysning från en strömbrytare vid sängen, "Välkommen hem-knapp" som tänder lyset i utvalda rum när man kommer hem.Det kan även handla om enkla funktioner för dej som behöver elsanerat boende eller någon form av handikappanpassning.

Flexibla nätverk gör det möjligt att ansluta telefon, TV, dator, skrivare och fax till samtliga nätverksuttag i huset. TV:n, telefonen och datorn har inte längre sin givna plats.Man kommer undan långa sladdar på golvet och egna kabeldragningar mellan olika rum.  
Centralen kan anslutas till bredband, telefonledning och kabel-TV. Varje uttag i huset kan anslutas till alla typer av apparater. Vill man ändra ett uttag från TV till data eller från data till telefon är det lätt att själv göra en omkoppling i centralen. Andra funktioner skapar en säkrare bostad med olika typer av inbrottsskydd och brandlarm. Det går exempelvis att programmera larmet så att lampor tänds och släcks när man är borta enligt samma mönster som om man vore hemma. 
Belysningen kan styras och varieras på olika sätt. I alla rum kan man montera styrbara eluttag, 
 
Design Vardagsrum
Hur påverkas miljön?
Ett intelligent hem förbrukar inte lika mycket el och energi som ett vanligt hus. Det innebär pengar att spara på el och energiförbrukning.

Trygghet och ekonomi
Systemet är konstruerat så trygghet följer ekonomisk tänkande.

 • Inbrottslarm kan kombineras med funktion för automatisk vattenavstängning när du inte är hemma, om olyckan är framme stängs vattnet av vid en läcka och du blir meddelad via SMS.
 • Låt inbrottslarmet släcka belysning du glömde släcka när du lämnar huset.
 • Försätt huset i "ekonomiläge" där belysning samt valda vägguttag kopplas från.
 • Koppla med ett knapptryck bort köksutrustning i ett barnsäkert läge. Spara energi och skydda barn och husdjur.
 • Sänk värmen automatiskt på natten eller när du inte är hemma. Med ett intelligent elsystem går det att minska den totala strömförbrukningen upp till 30 %


Flexibilitet - Användarvänlighet 
Genom att välja trådlösa strömbrytare, termostater mm är du inte låst till ett specifikt installationsalternativ. Du kan enkelt flytta omkring komponenterna.
Med trådlös fjärrkontroll kan du styra vilka funktioner du vill i huset

Intelligent elsystem i ett äldre hus? 
En komplett installation utförs helst vid nybyggnationer och ska planeras i samband med elprojekteringen. Men det finns inga hinder när det gäller befintligt boende. 

Kommer huset att bli ett tekniskt underverk som är svårt att förstå? Hur kommer det att se ut?
Huset kommer att få fler vardagsföreteelser automatiserade och det är meningen. Däremot krävs inget speciellt tekniskt kunnande, den som inte känner för att djupdyka i styrsystemet kan vara lugn. Vid installationen utförs en inkörning i samförstånd med kunden för att uppnå önskat resultat. Konfigureringsverktyg Smart House programmering
Efter en tid kan det kanske vara dags för justeringar och då hjälper vi till. 
Konfigureringen är i grunden en enkel procedur som inte är svår att lära sej. Programmeringen sker i Windowsmiljö.

Utseendemässigt kommer de tekniska delarna inte att synas. Exempelvis strömbrytare är valbara i olika designer och funktioner. Det går att använda vanliga standardbrytare som anpassas till systemet. Annars ser det hela ut som vid en vanlig standardinstallation.Men det går givetvis att lägga till utrustning som gör att det syns att det är ett intelligent elsystem.

 

Vad kostar det?
Det här är i första hand avsett för nybyggnation, det är först då man kan dra nytta av alla funktioner.
Det är svårt att sätta en slutkostnad för ett system som automatiserar hela, eller delar, av huset.
I vilken grad ska huset omfattas? Gäller det ett befintligt boende där några få grupper ska kunna styras, och det kanske blir fråga om utanpåliggande montage? Eller ska hela huset automatiseras?

Vilka funktioner ska ingå? Ska vi utföra förberedande kabeldragning för markiser och persienner? Eller ska vi utesluta detta och istället göra kabeldragning till alla öppningsbara ytterfönster och där installera magnetkontakter för larm? 
Ska det gå att sända kommando-SMS? Ska hela, eller endast en del av huset ha styrda vägguttag?Bygger man ett hus för två miljoner kanske man kan tänka sig att investera ytterligare 50 - 70 000 kronor för att få en hel del smarta funktioner. 
Ska en liten del av huset styras kommer man en bit med 25-35 000 kronor också. Det är svårt att säga exakt då det beror på vad man vill ha.

Vad gör jag om det blir fel jag inte klarar av? 
En av fördelarna med ett intelligent elsystem ligger i driftsäkerhet, support och garantier. Komponenterna förväntas hålla under lång tid och fel ska inte uppstå. Om så sker kommer personal ut på plats och åtgärdar felet kostnadsfritt om felet uppstår inom garantitiden på 2 år


Vad finns det mer för funktioner? 

Det finns mycket att välja, här är några exempel.

 • Styrning av belysning (automatiskt eller manuellt)
 • Automatisk neddragning av energiförbrukning under sommarhalvåret eller då det inte är någon hemma.
 • Låsstyrning från ett huvudsystem, vilket hindrar obehöriga från att göra intrång.
 • Man kan installera en s.k. "barnsäkerhetsknapp" som, om den är intryckt, gör att inte diskmaskin, spis och dylikt inte går att få igång.
 • Alla apparater i ett vardagsrum går att styra med en enda fjärrkontroll.
 • I badrummet kan man installera ett system som innehåller rörelsesensorer, och belysningen tänds då bara om solen inte ger tillräckligt med ljus i rummet. På natten så är belysningen dämpad för att inte vara irriterande för en nyvaken person. Badrumsventilationen kan styras genom att systemet registrerar och mäter närvaron i badrummet - och när ingen närvaro längre registrerats - startar ventilationen.
 • Belysning och markiser kan styras på ett slumpmässigt sätt om man vill, så att det upplevs som att någon är där när du är borta för att skrämma bort inbrottstjuvar och dylikt.
 • Det system man installerat kan informera med hjälp av olika larmfunktioner när det gäller vad som händer i huset. T.ex. om spisen står på, ifall att det brinner, vid fuktskador eller att kylskåpet har gått sönder. Sådan information kan man få reda på genom att systemet skickar ett meddelande till husägarens mobiltelefon eller handdator.
 • Information via SMS om jordfelsbrytaren löst ut när ingen är hemma.


Genom att låta systemet ta hand om en del av våra sysslor, eller göra så att vardagliga ting tar mindre tid i anspråk, kan bli till stor fördel. Vi vinner alltså tid på att göra våra hem intelligenta.

Var finns servicetekniker att få tag på?
Rencke El- och Mätteknik samarbetar med Carlo Gavazzi.
Carlo Gavazzis svenska huvudkontor ligger i Karlstad, där finns servicetekniker och säljare.


Carlo Gavazzi AB
Västra Kyrkogatan 1

652 24 Karlstad
Tel: 054-851125

  

 

gem
Rencke El och Mätteknik, Hyacintgatan 2, 653 45 Karlstad. Tel 070-453 01 01
Organisationsnummer: SE610921711401                    Innehar F-skatt